Bedrijfsgegevens kopiëren tussen Exact Online en Microsoft SQL Server

Ook bij cloud-gebaseerde bedrijfsoplossingen is het soms nodig om bedrijfsgegevens massaal uit te wisselen tussen de draaiende oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een subadministratie waarin de juiste factuurgegevens en leveringen bepaald worden en Exact Online.

Massaal gegevens uitwisselen betekent of veel handwerk of een grote investering in automatisering.
Toch is het met standaard Invantive producten al mogelijk om voor EUR 20 per maand de gegevens uit te wisselen tussen bedrijfsoplossingen.

In deze voorbeelden laat ik je zien hoe je massaal gegevens ophaalt uit Exact Online en ze bewaart in een SQL Server database, en vice versa. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op de Invantive scripting taal met Invantive SQL voor Exact Online. Om de voorbeelden zelf uit te voeren kun je bijvoorbeeld Invantive Control for Excel gebruiken of Invantive Data Hub voor een serveromgeving.

Gegevens vanuit Exact Online naar SQL Server

In dit voorbeeld wordt de lijst van activa uit Exact Online opgehaald. Dat is meestal een relatief korte lijst. Voor grotere lijsten kun je ook gebruik maken van een “glijdend” venster om het volume beperkt te houden, bijvoorbeeld door alleen recent gewijzigde gegevens over te halen. Anyway, dit zijn de instructies:

local remark Haal activa op uit Exact Online

select code_attr
,      description 
from   assets 

local remark Berg ze op in een klembord met de naam "assets" 

local memorize results clipboard assets 

local remark Maak verbinding met Microsoft SQL Server. 

local log on 

local remark Kopieer de activa uit Exact Online in een tabel met identieke kolomnamen en data types.

local insert results clipboard assets in table eolassets

En andersom: van SQL Server naar Exact Online

Maar ook andersom is gemakkelijk. In dit voorbeeld wordt een (onnozele) lijst van activiteiten omgezet in activiteiten binnen Exact Online:

select 'ik moet nog huiswerk maken' description 

local memorize results clipboard tasks 

local log on 

local insert results clipboard tasks in table tasks

Commandoregel gestuurd kopiëren van/naar Exact Online

De serveroplossing Invantive Data Hub biedt ook de mogelijkheid om deze gegevensuitwisseling te automatiseren. Dat gaat na een ‘local deploy static’ bijvoorbeeld met:

C:\Program Files\Invantive Software B.V\Invantive Data Hub 2016R1 stable channel (L12345678)\invantive.producer.queryengine.exe /user:USER /connection:"Exact Online (XML interface)\Exact Online XML (nl)" /file:c:\scripts\eol2mssql.sql /logfile:c:\logs\eol2mssql.log /interactive:false

Je kunt dergelijke statements ook verwerken in de Windows Scheduler. Maar uiteraard is het ook mogelijk om met andere platformen Exact Online gegevens uit te wisselen dan met Microsoft SQL Server alleen. Denk aan MySQL, Oracle, DB2 of andere cloudplatformen zoals Facebook, maar dat is eigenlijk meer van hetzelfde.