AccountView SQL-driver voor .net core

Invantive biedt sinds enkele jaren een Invantive SQL-driver aan voor AccountView van Visma. Hiermee kunnen alle administratiejaren in 1x opgevraagd worden zonder gebruik te maken van een ODBC-driver.

De AccountView-driver was tot op heden alleen beschikbaar in de on-premises producten op basis van het Microsoft .net framework.

Met ingang van release 22.1.220-BETA is het ook mogelijk om AccountView-administraties uit te lezen met de Microsoft .net core-gebaseerde producten, zoals de multi-platform versie van Invantive Data Hub voor Windows, MacOS en Linux.

De noodzaak tot on-premises gebruik blijft bestaan omdat de driver toegang tot de mappenstructuur van AccountView of een kopie hiervan nodig heeft. Er zijn momenteel geen plannen om Invantive Cloud in staat te stellen zelf bestanden te herbergen; uit beveiligingsoverwegingen wordt dit niet als passend ervaren. Voor Power BI-gebruik blijft het advies om met de instructies uit het beneden genoemde artikel de data te uploaden in een eigen SQL Server-database. Deze SQL Server-database kan dan eenvoudig en snel via Power BI uitgelezen worden.

De functionaliteit van de AccountView SQL-driver varieert licht per Operating System. De Windows-versie van de Invantive Data Hub Microsoft .net framework en .net core varianten zijn gelijk qua werking. De Linux- en MacOS-versie van de Account SQL-driver vereisen dat de gebruiker zelf altijd de locatie van de bestanden opgeeft via de driverattribuut system-tables-directory zodat bijvoorbeeld het data dictionary gevonden kan worden. Het data dictionary beschrijft de structuur van de tabellen in de AccountView-omgeving.

De performance op alle platformen is vergelijkbaar, maar in het algemeen zal de multi-platform versie enigszins vlotter werken door verbeteringen in .net core ten opzichte van .net framework.

De werking is verder op zowel SQL als script-niveau gelijk voor .net core versies. De volgende artikelen zijn onverkort van toepassingen:

Een overzicht van de AccountView-tabellen is te vinden op: