Programma voor fondsadministratie in combinatie met Exact Online

Wij zijn opzoek naar een mooie pakket voor fondsadministratie (o.a. aandelen handel, opties etc), dan zou ik heel graag met die partij in gesprek willen gaan.

Een korte omschrijving (voorbeeld).

Een potentiële klant X gaat een BV oprichten waarin hij / zij een bedrag Y in gaat storten. Laten wij zeggen EUR 1.000.000.
Met dat geld worden er aandelen, opties, en andere derivaten op de beurzen aangekocht in diverse valuta’s. Daarbij zullen zij ook geld investeren in diverse fondsen, bijvoorbeeld de groene fonds die de investeringen doet voor het verbeteren van de klimaat en het verminderen van CO2.

Inzake de aandelen worden er bijvoorbeeld 100 stuks voor EUR 10 per stuk ingekocht. Een paar dagen later worden er aanvullen 15 stuks voor EUR 9.5 per stuk bijgekocht. Een week later 50 stuks tegen EUR 12 per stuk verkocht. Etc. En aan het einde van de maand moeten wij exact weten hoeveel aandelen er nog over zijn, en wat de behaalde rendement (winst of verlies) op deze aandelen is gerealiseerd en wat de ongerealiseerde deel is (meer of minder waard dan de aankooprijs). Daarbij keren sommige bedrijven dividend uit, dit zal apart moeten worden geadministreerd als winst op aandelen.

Bij de fondsen zal dit iets anders zijn. De fondsen keren een percentage uit voor de beleggingen, echter dit is afhankelijk van de markt. Een soort van variabele rente. Maar aan de andere kant, kan de fonds zelf hoger of lager in waarde worden.

Dus je kunt EUR 1.000 in een fonds te hebben belegd. Je krijgt er na 1 jaar 5% resultaat op (EUR 50). Maar de fonds zelf is 2% (EUR 20) in waarde gedaald. De waarde van je belegging is aan het einde van het jaar EUR 1.000 + 50 -/- 20 = EUR 1.030. Maar wij moeten kunnen weten en kunnen laten zien dat de resultaat van EUR 30 bestaat uit EUR 50 renteontvangst en EUR 20 vermindering op de waarde.

Dit is zo’n een beetje in een notendop.

Korte rondvraag levert op:

  • Download van een uittreksel van de administratie van de custodian(s)?
  • Simcorp
  • AIRS (legacy)
  • Modules van Acumen, FlexCube of Mabel
  • Maatwerk met Knack
  • Extracomptabel met Excel

Gerelateerde producten zijn bijvoorbeeld: