Meer Europees betaalgemak met IBAN en Invantive

Wat is IBAN?

In delen van de Europese Unie kunnen we al een tiental jaar met één munt overal terecht. Dankzij de Europese politiek is in 2001 afgesproken dat de tarieven van grensoverschrijdende betalingen via de bank evenveel mogen kosten als binnenlandse betalingen. Dat was pijnlijk voor de banken omdat de betalingen toendertijd binnenlands veel efficiënter worden afgewikkeld dan internationaal. In de afgelopen jaren hebben de banken daarom een oplossing gevonden waarmee het verschil in kosten tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen kan verdwijnen.

Deze aanpak heet “Single Euro Payments Area” oftewel “SEPA”. Onderdeel van SEPA is dat je Europese overschrijvingen kunt gebruiken. Een Europese overschrijving is een overschrijving van euro’s tussen twee partijen op basis van zogenaamde “IBAN” codes voor het rekeningnummer en “BIC” codes voor de bank. Een IBAN code (voluit: “International Bank Account Number”) begint altijd met de landcode en bevat ook altijd je bankrekeningnummer zoals je dat nu kent. Een BIC code geeft aan bij welke bank het rekeningnummer bekend is en was vroeger ook wel bekend als “SWIFT” code. De IBAN code van Invantive B.V. is bijvoorbeeld “NL 42RABO 01 234097 80” en de BIC code van de Rabobank is “RABONL2U”.

Wanneer gaat IBAN in?

Op dit moment kun je bij veel banken je overschrijvingen al aanbieden met een IBAN code van de begunstigde. Maar je kunt ook nog steeds werken met de bankrekeningnummers die je al kent. Vanaf 1 februari 2014 kun je alleen nog IBAN codes gebruiken. Op de site Antwoord voor bedrijven van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

IBAN en Invantive

Als je de producten Invantive Estate of Invantive Vision gebruikt, dan kan de invoering van SEPA invloed hebben op je gebruik van de software. Alle versies sinds 2009 ondersteunen de registratie van een IBAN code in het scherm “Personen” en het scherm “Organisaties”. Met ingang van versie 2012 R2 kun je ook een BIC code en andere bankgegevens vastleggen.

In overleg met je relaties dien je de bankrekeningnummers om te zetten in IBAN codes en BIC codes. Dit kan natuurlijk door alle relaties te vragen hun nieuwe gegevens op te sturen. Of je maakt gebruik van een van de geautomatiseerde conversie zoals ibanbicservice.nl. Ik raad je aan om hier vroegtijdig mee te beginnen; je kunt de overboekingen tenslotte al in het nieuwe formaat gebruiken en het voorkomt stress richting 1 januari 2014.