Excel toont #NAAM ipv balanscijfers uit Exact Online

Ik open een reeds bestaand Excel werkboek met daarin Excel formules die de saldi tonen per periode van grootboekrekeningen uit Exact Online.

De gebruikte formule is: I_EOL_BAL_PDE_CLOSE.

Echter, in plaats van cijfers uit Exact verschijnt overal #NAAM?.

In de formulebalk staat:

=‘c:\Users\Gebruiker\AppData\Roaming\Microsoft\AddIns\Invantive Control functions.xlam’!I_EOL_BAL_PDE_CLOSE(…)

Hier staat normaliter:

='I_EOL_BAL_PDE_CLOSE(…)

Hoe krijg ik weer de saldi uit Exact Online te zien?

Het xlam-bestand bevat korte stukjes Visual Basic for Applications (VBA) die de cijfers opvragen bij de echte engine van Invantive Control. Dit xlam-bestand wordt standaard geïnstalleerd en gezocht in de AddIns map van de huidige gebruiker.

In dit geval lijkt het er op dat het xlam-bestand niet geopend kon worden. Excel kent dan de Invantive formules voor Exact Online niet en toont #NAAM? met als betekenis: onbekende Excel functienaam.

De eerste stap is om via Bestand -> Openen het xlam-bestand te openen. Geef het volledige pad in. Mogelijk lost dit het probleem al op, eventueel na CtrlAltF9 om alles te herberekenen.

Als dit probleem met #NAAM vaker optreedt, controleer dan in het vertrouwenscentrum of macro’s en VBA niet per abuis geblokkeerd zijn. Voer indien nodig de map (hier: c:\Users\Gebruiker\AppData\Roaming\Microsoft\AddIns) op bij Bestand -> Opties -> VertrouwensCentrum (rode 1) -> Vertrouwde locaties (rode 2) -> Toevoegen -> Pad (rode 3) en dan OK (rode 4).