Itgenlic528 bij aanmelden vanuit Excel op Exact Online na upgrade

Na het upgraden van versie 20.0 naar 20.2 krijg ik bij na het starten van Microsoft Excel een foutmelding bij het aanmelden op Exact Online:

itgenlic528
Een verbinding met de database ‘Exact Online\Exact Online (nl)’ kon niet worden opgebouwd als gebruiker ‘…’.
The database ‘Exact Online - Exact Online (nl)’ could not be opened.
Een Exact Online abonnement voor accountants kan niet gebruikt worden met dit Invantive software abonnement nummer … of …

Het Exact Online abonnement is een abonnement voor ondernemers, niet voor accountants.

Het is een vervelend probleem dat tot dusver bij circa 1% van de abonnementen voor ondernemers lijkt te spelen.

Onderstaand is een analyse en een advies opgenomen.

Het is nog niet duidelijk of hier sprake is van een bug in de Exact Online API System/Divisions of een feature.

Analyse

In de Exact Online website zijn vier administraties zichtbaar (1, 2, 1002, 13198). Alleen deze administraties zijn te kiezen.

Echter, de Exact Online tabel SystemDivisions laat vijf administraties zien: de bovenstaande vier plus 3043134.

Als de administratie 3043134 direct gekozen wordt in de browser door de URL aan te passen naar:

Exact Online?Division=3043134

dan verschijnt de naam van de desbetreffende administratie (met HID 13194) boven in de blauwe balk. Aan de rechterzijde van de balk wijzigt het bedrijfslogo naar het logo van de accountant:

Direct kiezen Exact Online administratie

Deze administratie biedt geen functionaliteit voor de gebruiker, maar lijkt een MyPortal administratie te zijn zonder inhoudelijke rechten. Mogelijk is de administratie daarom ook niet beschikbaar in de dropdown.

Blijkbaar kan de Exact Online tabel SystemDivisions ook administraties tonen waar de gebruiker vanuit de accountant beperkte rechten op heeft gekregen.

Het Invantive abonnement voor ondernemers controleert dat een Invantive ondernemersabonnement ook echt alleen met een Exact Online ondernemersabonnement gebruikt kan worden. Aangezien er twee abonnementhouders gezien worden, wordt de conclusie getrokken dat er sprake is van een accountancy abonnement.

Na wisseling naar een abonnement voor ondernemers met een Exact Online accountancyabonnement komt de vijfde administratie ook naar voren in Excel:

Vijf administraties zichtbaar

Er verschijnt dus één Exact Online administratie meer dan te verwachten viel op basis van de Exact Online schermen.

Workarounds

Er zijn verschillende manieren om dit probleem te vermijden totdat duidelijk geworden is of er sprake is van een bug of feature zal dit mogelijk aangepast worden.

Advies is om voorlopig een Invantive ondernemersabonnement te gebruiken dat bedoeld is voor ondernemers die een Exact Online accountancy-abonnement hebben gekregen (productcode SUBCMFA02 i.p.v. SUBCMEA02).

Een alternatief advies is om de betrokken administratie te laten verhuizen van de accountant naar het eigen abonnement. Dit kan aangevraagd worden bij de accountant.

Deze vraag is automatisch gesloten na 2 weken inactiviteit. Het laatste gegeven antwoord is gemarkeerd als oplossing.

Gelieve een nieuwe vraag te stellen via een apart topic als het probleem opnieuw optreedt. Gelieve in de nieuwe vraag een link naar dit topic op te nemen door de URL er van in de tekst te plakken.