Licht wordt steeds slimmer, innovatie ondersteund door Invantive

Licht is veel meer dan het omzetten van een schakelaar; het is een miljardenbusiness. Slim met verlichting omgaan, dat wordt het credo van de toekomst.

Dat zegt Henk de Hartog van Maiken Systems in Borculo en Kesteren. Het codewoord is effectiviteit. Daarbij kan dat nog veel geld opleveren. “Want er wordt voor miljoenen euro’s verspild in de duisternis. Als kabinet Rutte I in 2011 had opgelet had men met effectieve verlichting jaarlijks een slordige 250 miljoen euro kunnen besparen ten aanzien van de traditionele verlichting.” Invantive ondersteunt Maiken Systems met Invantive Vision om de projectadministratie effectief en doelmatig te laten verlopen. Het foutpercentage wordt tot een paar procent beperkt.

Licht uit

Niemand laat in huis de lichten aan als men niet thuis is. Wel brandt een lampje om inbrekers het idee te geven dat er iemand in huis is. Licht laten branden als het niet nodig is, is zonde; slim omgaan met verlichting levert simpelweg veel geld op. “Het is een groeimarkt van jewelste. Bedrijven strijden om de miljarden euro’s die er in omgaan”, zegt Henk de Hartog. Maiken Systems zit midden in ontwikkelingen om oplossingen te vinden op iets wat wij als ‘normaal’ zijn gaan beschouwen: 24 uur per dag licht. Het is bijna niet te begrijpen hoezeer een simpele lamp ingrijpt in het leven van de moderne mens.

700 miljard euro

Maiken Systems verlicht ongeveer de helft van de Nederlandse (snel)wegen. Ook een groot aantal gemeentes maakt gebruik van de innovatieve oplossingen van het bedrijf. “Met name nu de economische crisis dwingt om na te denken over verlichting, liggen er veel kansen”, zegt Henk de Hartog. Hij verwacht dat investeringen en besparingen wereldwijd stijgen tot maar liefst 700 miljard euro in 2020. "Als wij als bedrijf één procent van dit bedrag kunnen bemachtigen dan ben ik tevreden. Maar De Hartog ziet concurrentie verschijnen van bedrijven als Samsung, Google en Microsoft. “Als dergelijke bedrijven zich met een markt gaan bemoeien dan is dit tekenend voor het marktpotentieel. Met name de komende jaren zal veel geld worden geïnvesteerd in innovatieve verlichtingsoplossingen.”

Knop omzetten

Een paar decennia geleden was het letterlijk een kwestie van de knop omzetten. Als het donker werd ging het licht aan en bij de ochtendschemering ging het uit. Straatverlichting brandde de hele nacht, ook als er niemand op straat is. Dat gaat steeds meer veranderen, net als de verlichting op de snelweg steeds vaker uit is. “In de toekomst worden snelwegen alleen nog maar op de verkeersknooppunten verlicht”, schat De Hartog in. En ook dat is niet zeker, want op de A28 start een proef om de middenbermverlichting ook uit te doen. Nu moet ook figuurlijk de knop om. Het denken over verlichting gaat een hele nieuwe dimensie krijgen.

Onbegrip op de snelweg

In tijden van schaarste wordt de mens inventiever en creatiever. Ook de wereldwijde crisis leidt tot grote maatregelen. Op een groot deel van de Nederlandse snelwegen is het licht inmiddels uitgegaan in de nachtelijke uren en in de zomermaanden blijven de lichten helemaal uit. Hierdoor wordt zo’n zeventig procent bespaard op elektriciteit, beheer en onderhoud. Het gaat dan om een besparing van 91 euro per paar. De Hartog: “En er gaan nog eens 130.000 verlichtingsmasten uit. Als de regering in 2011 had doorgepakt met effectieve verlichting dan had men als 250 miljoen euro kunnen besparen.”

Verlichting en veiligheid

De discussies over verlichting en veiligheid zijn nog lang niet uitgewoed. Voor- en tegenstanders van verlichting op snelwegen vliegen elkaar in de haren, ook over sociale veiligheid wordt veel gesproken. Over één ding is men het wel eens; dat op slimme wijze met verlichting omgegaan moet worden. Meer licht is niet de oplossing want niemand laat licht branden als het niet noodzakelijk is.

Verlichtingsplan

De Hartog: “Daarom zijn wij bezig om een manier te vinden er achter te komen waar mensen zijn en op welk moment. Daarop willen we een verlichtingsplan maken. Het kan bijvoorbeeld door signalen van de mobiele telefoon of via navigatiesystemen. Als we weten waar mensen zijn kunnen we daar het licht aan doen. Het is te simpel om lantaarns om en om te laten branden. Ogen moeten wennen aan licht én aan donkerte. Steeds meer gemeenten zetten de verlichting op een lager pitje. Maar wat te denken van de sociale veiligheid? Het is nu al mogelijk om bij iemand die door een donker park fietst drie lantaarns voor de fietser de lichten aan te laten gaan en achter de fietser weer uit. Echter, iemand die kwaad wil heeft vanuit het donker een riant zicht op de fietser. Dat mag niet het gevolg zijn.”

Lichtinnovatie

Maiken richt zich op het ontwikkelen en leveren van innovatieve en duurzame oplossingen van elektronische besturingen, waaronder de openbare verlichting. Het bedrijf wil met haar producten een wezenlijke bijdrage leveren aan beperking van energieverbruik en CO2. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Maiken is samenwerking met onder meer TNO en de TU Delft om ‘nieuw licht’ te ontwerpen. Er wordt gekeken naar interactieve energiebesparende en vooral duurzame verlichting. Met name hergebruik wint het van het gebruik van fossiele brandstoffen met een gelijkblijvende levensduur. Waar Maiken in 1991 begon met een simpel aan-uitkastje is men nu bezig met gecompliceerde lichtsystemen.

Grip op projecten

Maiken werkt sinds 2010 samen met Invantive. De Hartog zegt: “Invantive zorgt er voor dat de projectadministratie effectief en doelmatig verloopt. In het verleden werd alles in Excel bijgehouden, waarbij er soms wel en soms niet relaties waren tussen de werkbladen. Vaak werden gegevens door verschillende mensen ingevuld, maar niet altijd op de juiste manier verwerkt in de administratie. Na de invoering van Invantive Vision is dat foutpercentage teruggebracht tot hooguit een paar procent. Alleen menselijke fouten zorgen er nog voor dat er fouten ontstaan. Als mensen geen uren invullen op een project kun je ze ook niet verrekenen.”

Onvergelijkbaar

“De software van invantive is onvergelijkbaar met andere oplossingen voor het beheersen van projecten, uren en service. Behalve standaardprojecten kunnen we met Invantive Vision ook complexe projecten en researchprojecten bijhouden. Dat merk je bijvoorbeeld bij een project zoals de realisatie van een versoberingsmaatregel voor Rijkswaterstaat. Juist in dit soort complexe en bijzondere projecten is het belangrijk om inzichtelijk te houden waar kosten worden gemaakt; je kunt bij dergelijke complexe projecten niet meer blind op ervaring alleen navigeren. Invantive Vision is voor dan als een baken in de nacht.”