Projectmanagement op een Windows 8 tablet? Invantive bereidt zich voor op de toekomst!

Originele post uit 2012. Onderstaande informatie is verouderd.

Met windows 8 zet Microsoft de aanval op Apple in

Met Windows 8 en de Surface tablet zet Microsoft de aanval op Apple en de iPad in. Microsoft lijkt met Windows 8 en Surface de oplossing voor de beperkingen van de iPad te hebben gevonden: namelijk volledig in Office kunnen werken. In tegenstelling tot de iPad biedt een tablet die van Windows 8 gebruikt maakt volledig toegang tot Office 2013. Hiermee heeft Microsoft een sterke troef voor de zakelijke markt in handen. Organisaties en medewerkers kunnen nu flexibeler en productiever aan projecten werken. Met Windows 8 en Office 2013 biedt Microsoft overal toegang tot documenten. Of er nu thuis, in de trein of op kantoor gewerkt wordt, alle informatie kan gemakkelijk benaderd en gedeeld worden. Volgens CEO Steve Ballmer zijn Windows 8 en Office 2013 gericht op het bevorderen van productiviteit en flexibiliteit.

Deze strategie is volledig in lijn met de visie van Invantive: overal grip op projecten. Sterker nog; in samenwerking met Invantive betekent dit nog meer grip op projecten. Ziet u het al voor u? Een Invantive Vision startknop op het onderstaande plaatje waarmee ook al uw projecten toegankelijk zijn? Om optimaal gebruik van de nieuwe Windows 8 en Office 2012 integratie te maken, is Invantive alvast gestart met het aanpassen van Invantive Vision en bereidt zich hiermee voor op de toekomst!

Wat is er nieuw aan Microsoft Office 2013?

Microsoft Office 2013 en Windows 8 zijn binnenkort verkrijgbaar. Als Microsoft Partner heeft Invantive ze uitgebreid kunnen testen. Voor Invantive brengen de nieuwe mogelijkheden veel voordelen met zich mee. Maar wat is er nieuw aan Microsoft Office 2013? Op het oog weinig tot niets; alles wat in het nieuwe Office kan worden gedaan kon ook in Office 2010. Het verschil zit hem echter in de flexibiliteit, comptabiliteit, interface en volledige integratie met Windows 8. Er zijn daarom een aantal grote aanpassingen in het design van Microsoft Office aangebracht. Sterker nog; op het eerste gezicht lijkt het wel een heel ander programma. Zoals op het onderstaande plaatje is te zien, heeft het een nieuwe huisstijl gekregen. Windows 8 heeft in vergelijking met Windows 7 meer weg van een tablet interface. Het besturingsprogramma is opnieuw ontworpen en toont veel gelijkenissen met de interface van de iPad. Dat wil zeggen dat er geen bureaublad of startknop meer is, iconen en applicaties zijn nu prominent in beeld. Deze nieuwe design komt logischerwijs voort uit de benodigde aanpassingen voor een tablet en behoud van herkenbaarheid. De ervaring moet op elk apparaat hetzelfde zijn. Maar wat is er dan anders aan Office 2013?

Social Media en mobiel werken met Microsoft Office 2013

Office 2013 is meer dan ooit gericht op het delen van documenten, mobiel en sociaal werken. Het nieuwe Office is namelijk cloud based, dat wil zeggen dat alle documenten platformonafhankelijk zijn. De documenten worden automatisch op het SkyDrive netwerk van Microsoft opgeslagen en zijn daardoor vanaf elke plek en apparaat toegankelijk. Documenten kunnen nu gemakkelijk in een Windows 8 tablet of mobiele telefoon bewerkt, opgeslagen en gedeeld worden. Daar komt bij dat de persoonlijke instellingen in een Windows 8 apparaat ook aanwezig zijn. Door de integratie van Windows en Office kunnen werknemers en organisaties effectiever en efficiënter werken. De verwachting is dan ook dat het werken met een tablet tot volwassenheid gaat komen, incompatibiliteit behoort nu tot het verleden. Met de overname van Yammer (sociaal netwerk voor bedrijven), ontwikkelen van een eigen tablet en optimaliseren van Windows Mobiele had Microsoft klaarblijkelijk één doel: van Office 2013 een multiplatform pakket maken.

Door de integratie met Windows voelt Office 2013 dan ook anders aan. Zoals op het onderstaande plaatje te zien is, ziet het er anders uit en werkt het ook anders. De grootse verandering in Office 2013 is dan ook de Outlook interface, deze bestaat uit maar liefst drie verschillende interfaces. Zo is er de vertrouwde pc interface, de tablet touch en nieuwe web interface. Het laatste is vooral opvallend, deze vervangt namelijk het bekende en populaire e-mail dienst Hotmail door Outlook. Hotmail en andere gebruikers kunnen nu een Outlook.com e-mail adres aanmaken die een betere integratie met Office biedt. Hiermee probeert Microsoft de Gmail en Hotmail gebruikers over te laten stappen.

De pc interface is het meest opvallend. Met het oog op de tablet, Outlook.com en Windows 8 is deze namelijk volledig herontworpen. De eerste opvallende verandering is de kleur. Het vertrouwde oranje heeft plaatst gemaakt voor blauw. Het ziet er weliswaar anders uit maar het past goed bij de traditionele Windows kleur. De tweede verandering is de weergave van de iconen. Ook hier is aan gesleuteld; niet alleen het design is veranderd maar ook de afstand tussen de iconen. Bij een tablet is de afstand groter dan op een pc. De afstanden veranderen automatisch met de ligging van de tablet mee. Volgens Microsoft komt dit de ervaring ten goede; er ontstaat steeds voldoende ruimte tussen de iconen om ze te bedienen. Als derde en misschien grootste verandering aan de Outlook interface is het beantwoorden van een e-mail. Daar waar vroeger een nieuw scherm geopend werd, kan er nu - zoals in Gmail - binnen hetzelfde venster een e-mail direct beantwoord worden. Het voordeel is dat er sneller gewerkt kan worden. Het nadeel dat het te beantwoorden bericht op een tablet niet meer leesbaar is. Het toetsenbord valt over het oude bericht heen.

Social Media features Office 2013

Ook op Social Media gebied is Office aangepast. Zoals op het onderstaande plaatje te zien is, zijn de verschillende Social Media zoals Yammer, Facebook en LinkedIn nu beter geïntegreerd. Zo wordt de Outlook agenda geüpdatet met informatie van bijvoorbeeld Facebook. Gebeurtenissen zoals verjaardagen worden automatisch gesynchroniseerd. Statusupdates van LinkedIn en Yammer worden ook weergeven. In combinatie met Skype lijkt Microsoft een serieuze speler op Voice gebied te gaan worden. Want wat is er makkelijker dan een bestaand prospect na een statusupdate direct te kunnen bellen?

Projectmanagement met Invantive en Office 2013

Met Office 2013 belooft Microsoft meer flexibiliteit, efficiency en herkenbaarheid. De belangrijkste diensten zijn platformonafhankelijk en volledig geïntegreerd met Windows 8. Dit is voor Invantive goed nieuws en ook voor u. Invantive heeft al een aantal aanpassingen doorgevoerd.

De eerste aanpassing aan de Outlook interface van Invantive Vision is de kleur. Om herkenning met Office te behouden is deze nu blauw geworden. Aangezien onze huisstijl ook blauw is, is er hierdoor ook meer herkenning met Invantive. Daarnaast zijn de iconen in de nieuwe huisstijl van Office 2013 herontworpen. Op het onderstaande plaatje kunt u het resultaat zien; de nieuwe Invantive knoppen staan rechtsboven.

De tweede aanpassing die in Invantive Vision is gedaan is het vereenvoudigd toevoegen van een proces aan een e-mail. Dit kan via de knop voor het toekennen van een kenmerk zoals in het onderstaande plaatje linksboven is te zien. Door de nieuwe knop zijn de laatste vier processen direct in het onderwerpsveld in te voeren. Het voordeel hiervan is dat er effectiever en efficiënter gewerkt kan worden. Er hoeft immers niet meer naar een project of proces te worden gezocht. Als het project of proces er niet tussen staat kan met één klik het processen- en projecten-venster worden geopend. De knop zorgt voor een betere registratie van belangrijke e-mails. De knop staat goed in het zicht waardoor het minder snel vergeten wordt. Uit interne test blijkt dat na het toevoegen van deze knop aanzienlijk meer kenmerken aan e-mails worden toegekend. Er kan nu sneller en effectiever worden gewerkt. De nieuwe knop bespaart tijd en daarmee ook geld. Maar dit is niet het enige. De nieuwe knop heeft namelijk ook een ander functie.

Om het extern delen van informatie zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen, is het onderstaande venster aan de Outlook interface toegevoegd. Na het toekennen van het kenmerk van een proces of een project verschijnt er extra informatie. Op dit nieuwe venster wordt namelijk informatie over een proces of project vereenvoudigd weergeven. Wat hierbij van belang is dat dit overzicht onafhankelijk van Invantive Vision te zien is: het wordt namelijk met de e-mail meegezonden waardoor de informatie buiten Invantive Vision ook te zien is. Hierdoor kunnen zakelijk relaties eenvoudig belangrijke informatie over een project of proces zien. Dit bevordert het contact en relatie tussen partners.

Projectmanagement op een Windows 8 tablet?

Door de nieuwe visie van Microsoft Office en de aanpassingen die er in Invantive Vision zijn gedaan, komt het werken met Invantive Vision op een Windows 8 tablet een stap dichterbij. Als eerste omdat Office nu volledig met de overige producten van Microsoft geïntegreerd is. Als tweede omdat de geboden informatie in Office 2013 platformonafhankelijk te benaderen en te zien is. De software van Invantive wordt hierop aangepast en doorontwikkeld. De eerste stappen in dit proces zijn met de nieuwe lay-out, kenmerk-knop en informatievenster ingezet. Het maakt het werken in Invantive Vision niet alleen eenvoudiger, het sluit ook aan op het werken in een tablet. Voor het zover is wordt het product eerst nog verder doorontwikkeld. Er staan dan ook nieuwe features in het vooruitzicht. Welke dat zijn laat ik voor nu achterwegen. Wel heb ik een aantal vragen voor u:

  • De eerste vraag is: wat vindt u van de Sociale Media ontwikkelingen in Office 2013?
  • De tweede vraag is: wat vindt u van de aanpassingen in Invantive Vision?
  • De derde vraag is: van welke Social Media functie zou u enthousiast worden?

Laat het mij weten!