Waar vind ik de lijst van tabellen en velden van Loket API?

Datamodel Documentatie

Voor Loket.nl is de online documentatie is op documentation.invantive.com te vinden voor de REST API.

Tabellen

Loket biedt met de REST API een groot aantal tabellen en velden met Invantive SQL-producten zoals Invantive Bridge Online met Power BI, Invantive Query Tool met SQL, Invantive Control for Excel en de Invantive Data Replicator voor grote omgevingen. Uitgangspunt is dat van alle Loket REST API’s tabellen, tabelfuncties en velden beschikbaar zijn. Het samenstellen van de lijst van tabellen gebeurt op basis van de Open API specificaties die Loket regelmatig bijwerkt.

Loket Salaris views

Naast de tabellen en tabelfuncties die automatisch samengesteld worden op basis van de API specificatie zijn er op Loket ook veel Invantive views toegevoegd. Voor omgevingen met zeg maximaal 1.000 verloonde medewerkers zijn deze Loket views voldoende performant om snel met Data Replicator of Power BI Loket medewerkers, loonstrookjes e.d. te importeren.

Voor omgevingen met duizenden bedrijven kunnen de views dienen als basis van eigen SQL-queries voor de replicatie. Het ruw ophalen van de Loket salarisgegevens voor 5.000 bedrijven in 1x met de views is te langzaam.

Query op Data Dictionary

Daarnaast is het altijd mogelijk om het data dictionary van Invantive SQL te raadplegen na het aanmelden op Loket. In SystemTables@DataDictionary staan de beschikbare tabellen, tabelfuncties en views. In SystemTableColumns@DataDictionary staan de kolommen en in SystemTableFunctionParameters@DataDictionary de tabelfunctieparameters.

Tabelfuncties

De Loket SQL API gebruikt veel tabelfuncties: tabellen met parameters. Details over tabelfuncties zijn te vinden op Wat zijn tabelfuncties en tabelfunctieparameters?.

Tips & trucs voor query’s op Loket

Naast de datamodeldocumentatie vind je voorbeeldquery’s op Loket ook in de views. De achterliggende SQL is te vinden in de data dictioanry tabel SystemViews@DataDictionary.

Daarnaast zijn op de forums ook verschillende artikelen te vinden over Loket. Klik hiervoor op de tag ‘loket-nl’ direct onder de titel zoals bijvoorbeeld:

Loket.nl SOAP API

Invantive SQL biedt ook ondersteuning voor de Loket SOAP API’s. Echter, deze zijn grotendeels uitgefaseerd. Het gebruik wordt ontmoedigd. De nieuwe driver voor de Loket REST API’s is sneller en veel eenvoudiger te configureren qua applicatierechten.