Een vrouw bepaalt de Elfstedentocht. Heerlijk, eens niet afhankelijk van internet of telefoon!

Na dagen van zwoele Elfstedenkoorts kwam woensdagavond het verlossende bericht. Nouja verlossend, Âlvestêdetocht giat niet oen. Erben Wennemars lijkt in tranen uit te barsten bij De Wereld Draait Door, de voorzitter van Vereniging Friesche Elf Steden heeft ook wel eens vrolijker gekeken de afgelopen dagen en de spanning is voelbaar tijdens de persconferentie. De woorden: “Ik heb geen goed nieuws” van voorzitter Wiebe Wieling zorgen ervoor dat de Elfstedenkoorts daalt naar een temperatuur ver onder het Friese ijs.

Miljoenen mensen in ons land hebben het woord Elfstedentocht wel voorbij horen of zien komen. Niemand kon er meer omheen. Afwachting, spanning om de dikte en kwaliteit van het ijs. Niemand die daar iets aan kan veranderen. Wij zijn compleet overgeleverd aan moeder natuur.
Alles is al uit de kast gehaald. Wilfred Guinee zond woensdagavond zijn eerste, maar ook direct laatste uitzending uit van ‘Elfstedenkoorts’. De dames van Vandaag de Dag stonden in Balk klaar om verslag te doen. De Elfstedentocht is trending topic. Mensen proberen vakanties te annuleren en afspraken worden alvast afgezegd…Want je weet maar nooit.

Bam, dan die woorden van Wieling. De commercie had de eurotekens al in de ogen en op hun bankrekening staan. Maar dan ineens gooit Moeder Natuur er een beetje dooi tegenaan.
Gek eigenlijk, dat we afhankelijk zijn van maar één ding, en dat ding is iets waar de mens absoluut geen invloed op heeft. Maar we vinden het goed en laten het over ons heen komen. Het is immers een pleziertocht, een volksfeest zou ik bijna zeggen. Alhoewel het voor sommige schaatsers echt menens is en dat een aantal fanatiekelingen zelfs hun relatie of baan op het spel zouden zetten om deze Tocht der Tochten te kunnen rijden.

Maar afhankelijkheid, wij willen toch juist 24/7 zekerheid en bevestiging? Alles moet in drievoud ondertekend worden, zodat iets niet op het laatste moment wordt afgezegd of geannuleerd. Want dat kost geld, of in ieder geval verspilde energie. Maar voor de Elfstedentocht maken wij, de schaatsers, de Verenigingen en de commercie graag een uitzondering. De voorbereidingen waren al in een ver stadium. De schaatsen uit het vet, borden voor de stempelposten afgestoft en ik ben bang dat Unox al extra worsten en mutsen had besteld.

Heerlijk, eens niet afhankelijk van internet of een telefoon. Nee, dit keer heeft Moeder Natuur de touwtjes in handen.