Error itgenclr000 op AFAS bij ophalen metadata

Sinds in de loop van afgelopen vrijdag (13 november 2020) krijg ik een error bij het openen van AFAS Online datacontainers onder versie 20.0.114 van Invantive Query Tool:

itgenclr000: A required value is missing or a value is incorrectly assumed to be present always.

met als call stack:

System.NullReferenceException
   at Invantive.Data.Providers.AfasOnline.AfasOnlineProvider.PYP(GlobalState , ExecutionOptions , DataContainerMetadata , String )
   at Invantive.Data.Providers.AfasOnline.AfasOnlineProvider.RegisterDataContainerMetadata(GlobalState owner, ExecutionOptions executionOptions, IConnection connection, DataContainerMetadata dataContainerMetadata)
   at Invantive.Data.GenericProvider.PPS(GlobalState , ExecutionOptions )
   at Invantive.Data.GenericProvider.get_DataContainerMetadata()
   at Invantive.Data.GenericProvider.GetDatabaseMetadata(GlobalState owner, ExecutionOptions executionOptions)

Na toepassen van de laatste versie 20.0.117 van Invantive Query Tool lukt openen nog steeds niet, maar krijg ik wel een andere foutmelding:

itgenaoe022: The info element on the metadata received through /metainfo is required but missing.

Invantive SQL queries op AFAS Online liepen in de nacht van 12 op 13 november vlekkeloos en er is ook geen upgrade geweest van Data Hub of Query Tool.

Wat gaat er fout?

Profit 16 is live gegaan (16.16.2). De metainfo API lijkt met Profit 16 gewijzigd, er komt bijvoorbeeld als resultaat terug:

{
}

Voorheen stonden hierin de getConnectors, updateConnectors en info. De lijst met getConnectors en updateConnectors is dynamisch. Maar omdat info nu volledig ontbreekt wordt genoemde foutmelding getoond. info hoort te bevatten: envid , appname en group.

De envid wordt gebruikt door Invantive SQL om uniek te kunnen bepalen wat de omgeving is (de data container ID, bestaande uit de URL van de omgeving plus de AFAS omgevingscode). De data container ID is essentieel voor mechanismes zoals caching.

De appname en group worden in de praktijk niet gebruikt.

Sinds vannacht bevat blijkbaar het info element in AFAS Profit API metainfo weer envid. Zonder softwarewijziging zou alles weer moeten werken.