Exact Online geeft geen data: melding itgenlic566

Onze Exact Online rapporten in Power BI kunnen allemaal niet meer ververst worden. Gisteren werkte het allemaal nog wel en intussen is er niets verandert. Sessie I/O’s geeft wel aan dat er data wordt opgehaald (timestamp wijkt wel -2 uur af). Systeemberichten geeft code Itgenlic566.

Wat is de exacte foutmelding in Power BI (code plus tekst)?

De afgelopen week zijn er veel performance en stabiliteits-issues op het Exact Online platform, zoals ook zichtbaar in Exact Online website zelf en de statuspagina van Exact. Een deel daarvan is vooral door het near real-time pull-principe van Invantive Cloud meteen te zien voor gebruikers. Een deel daarvan wordt onder de motorkap afgevangen. Naar verwachting gaat vandaag of morgen een release live waarbij het mogelijk wordt om terug te vallen van near real-time naar “cache only”. Volg de Wiki voor updates hierover.

De afwijking van de datum/tijd in SessionIOs@DataDictionary is normaal; alle Invantive SQL-interne verwerking gebeurt in UTC om ook gebruikers te kunnen ondersteunen die in meerdere tijdzones werken. Het verschil tussen UTC en CET is momenteel 2 uur.

De error in PBI is

Underlying error messageOData: Kan geen gegevens lezen uit de transportverbinding: De externe host heeft een verbinding verbroken.

Ik denk inderdaad dat het de performance issues van Exact Online zijn. De meeste rapporten zijn na een aantal keren proberen wel gewoon ververst zonder problemen.

Ik zie dat itgenlic566 een reguliere voortgangsmelding is:

Handling OData URL ‘…’ for user ‘…’.

Maar er zijn inderdaad veel problemen met de Exact Online API’s qua performance en stabiliteit op dit moment. Een cache-only modus zal deze week naar verwachting live gaan om in ieder geval ook gemakkelijk op “oude” data terug te kunnen vallen, zie Cache only-modus voor Invantive Bridge Online: minder problemen als cloud-platform instabiel is.

Mocht echt problematisch worden, dan is er eventueel nog een terugval mogelijk naar Invantive Data Replicator door de database connection string uit te breiden met een SQL Server omgeving.