Gebruik one.exactonline.com: stap over op start.exactonline.nl

Sommige databases bevatten een Exact Online Premium-datacontainer met een koppeling via de URL one.exactonline.com. Exact Online Premium is recent formeel gelanceerd; het was sinds juni 2022 beperkt beschikbaar als een testversie van Invantive (zie Ondersteuning Exact Online Premium in Invantive producten (juni 2022-juni 2023)).

Exact heeft in het verleden gebruik gemaakt van de URL one.exactonline.com om de Premium-versie aan te bieden. Er is klaarblijkelijk ook al enige tijd een versie op start.exactonline.nl (het is onbekend of Premium ook in andere landen aangeboden wordt, en het is onbekend wanneer deze verandering is gestart).

Er zijn regelmatig problemen in o.a. OAuth flow bij het gebruik van one.exactonline.com. Maar ook bijvoorbeeld in tenminste een deel van de omgevingen werkt One Exact Identity niet en is het niet mogelijk om een Google Captcha te bevestigen.

Ook meldt Exact via een deel van haar aanmeldschermen op verschillende plekken dat gebruikers dienen over te gaan op start.exactonline.nl als ze via one.exactonline.com met een app aanmelden:

image

U kunt op Invantive Cloud eenvoudig controleren of u one.exactonline.com gebruikt. Ga hiervoor naar de datacontainer van uw databases en controleer of one.exactonline.com voorkomt:

Op on-premises producten kunt u het gebruik van one.exactonline.com controleren door te controleren welke database u in het aanmeldscherm kiest: “Exact Online (nl)” of “Exact Online (Premium)”:

image

In complexere setups controleert u de inhoud van uw databasedefinitiebestanden in %USERPROFILE%\Invantive (zie Hoe vind ik %USERPROFILE%\invantive?).

We raden aan om in overleg met Exact Online Support deze overgang te maken.

Invantive heeft zelf deze overgang gemaakt met een eigen Premium-database. In deze specifieke situatie bleek dat een niet-triviale overgang te zijn waarbij de achterliggende database werd gewijzigd en data deels veranderde, maar dat hoeft niet voor iedere gebruiker zo te zijn.

We adviseren u om zelf en direct contact op te nemen met Exact Online Support om te overleggen of en wanneer een overgang mogelijk is. Invantive zal vanaf 7 juni 2023 alleen nog softwareversies aanbieden waarbij het gebruik via one.exactonline.com niet of maar beperkt mogelijk is. Eventueel kunt u op basis van consultancy hierbij ondersteuning krijgen om de lifecycle te verlengen.

Voor nieuwe datacontainers kunt u niet meer de keuze maken voor Exact Online Premium omdat deze versie - alhoewel technisch significant anders - achter dezelfde servers zit:

Na de overgang dient u binnen Invantive Cloud de datacontainer te verwijderen uit de database en een nieuwe datacontainer toe te voegen op basis van Exact Online Nederland. Voor on-premises producten kiest u voor “Exact Online (nl)” in plaats van “Exact Online (Premium)”.

Abonnement

Merk op dat het gebruik van Exact Online Premium het gebruik van een afwijkende abonnementsvorm kan vereisen zoals Invantive Office for Entrepreneurs Premium of Invantive Premium Finance. Met Exact Online Premium is het niet mogelijk om gratis gebruik te maken van Valuta Tools en het Free Exact Online Plan.