Hoe maak ik een ActiveCampaign API koppeling?

ActiveCampaign koppelingen

Een API-koppeling met ActiveCampaign zorgt voor het snel en efficiënt verwerken van gegevens uit andere systemen of Excel-sheets in het CRM-pakket. Een ActiveCampaign API-koppeling bespaart veel tijd en voorkomt fouten bij herhalende handelingen.

ActiveCampaign heeft ruim 60 API’s, die allemaal via Invantive SQL toegankelijk zijn. Met Invantive SQL blijft de techniek onder de motorkap en kun je focussen op de functionaliteit dankzij SQL-statements die real-time omgezet worden in lees- en schrijfacties op ActiveCampaign en ruim 70 andere (cloud)platformen. Hierbij is geen technische kennis nodig. U dient wel kennis te hebben van het bedrijfsproces en weten wat u wilt realiseren.

Vaak worden ook Excel-bestanden gebruikt als bron van een ActiveCampaign API-koppeling. De meeste gebruikers kunnen veel sneller een Excel-sheet klaarzetten dan stuk-voor-stuk bijvoorbeeld contactpersonen of hun events in te voeren met telkens vergelijkbare gegevens. Zowel interactief via de Excel add-in Invantive Control for Excel met ActiveCampaign als massaal via Invantive Cloud of Data Hub kunnen Excel-bestanden ingelezen worden.

Hoe maak ik een ActiveCampaign API-koppeling?

Bij het maken van een API koppeling of meerdere API koppelingen tussen verschillende systemen waarbij ook ActiveCampaign gekoppeld wordt vormt ActiveCampaign de ene zijde van de API-koppeling. Voor de andere zijde van de API koppeling kan gekozen worden uit ruim 70 platformen zoals verschillende Visma producten, maar ook Chargebee, Exact Online, Teamleader, Twinfield of AFAS. Ook voor al deze platformen geldt dat de API-koppeling toegang heeft tot elke API: elke API is al vooraf gedefinieerd en getest, en meteen bruikbaar.

Een doorzoekbaar overzicht van de beschikbare ActiveCampaign-tabellen op basis van de ActiveCampaign API Documentation is te vinden op:

De meestgebruikte tabellen voor een ActiveCampaign koppeling staan in Meest populaire ActiveCampaign tabellen voor 2022.

Uitgewerkte voorbeelden van ActiveCampaign API-koppelingen

Voor veelvoorkomende combinaties met een ActiveCampaign koppeling zijn al scripts voor API koppelingen beschikbaar. In geval van twijfel of een ActiveCampaign API-koppeling al gecodeerd is, is het advies om hieronder een reactie achter te laten.

Een aantal populaire concrete voorbeelden van koppelingen met ActiveCampaign met statements klaar om te draaien zijn:

Handmatig of volledige automatisch

Het verwerken van gegevens met een ActiveCampaign API koppeling kan op verschillende manieren: zowel handmatig als volledig automatisch is mogelijk. In het algemeen geldt dat het verstandiger is om met een handmatige ActiveCampaign-koppeling te beginnen als de processen en/of gegevens nog niet eerder geautomatiseerd verwerkt zijn. Als er weinig problemen zijn kan men volledig automatisch ActiveCampaign koppelen.

Het is wel wenselijk om regelmatig de status van een volledig automatische koppeling te controleren. Dat kan via e-mails vanuit de koppelingen of door het nalezen van het verwerkingsverslag van de software.

Gegevens ophalen uit ActiveCampaign

Het ophalen van gegevens uit ActiveCampaign werkt meteen na het aanmelden op ActiveCampaign met gebruikersnaam, wachtwoord en verificatiecode met bijvoorbeeld:

select *
from   Contacts

Deze werkwijze is op alle producten hetzelfde. Deze werkwijze met select is naast voor een ActiveCampaign koppeling ook voor de andere verschillende systemen hetzelfde.

Het uitwisselen van de gegevens met de koppeling tussen ActiveCampaign en het andere platform kan met de insert, update en delete statements, maar de synchronisatie gaat nog handiger met synchronize. Een synchronisatievoorbeeld van synchronize is te lezen in Exact Online synchroniseren met Visma.net Financials. Na afloop van het synchronize statement zijn twee tabellen gesynchroniseerd qua inhoud. Het synchronize-statement zoekt zelf in een handomdraai uit welke mutaties nodig zijn en efficiënt verwerkt kunnen worden.

API Performance

De API van een cloudapplicatie is langzamer dan het uitwisselen van gegevens met een apparaat op loopafstand. Voor ActiveCampaign is het verstandig uit te gaan van 250 ms per mutatie. Vaak is een snelheidswinst te halen door ook bijwerkingen als een toevoeging te behandelen. ActiveCampaign zal dit intern automatisch omzetten.

Integratie van Power BI met ActiveCampaign

Voor Power BI is er een voorgedefinieerde koppeling waarmee alle 66 beschikbare tabellen geïmporteerd kunnen worden in Power BI Desktop, Power BI Service en Power Query voor Excel. Deze ActiveCampaign Power BI koppeling is te vinden op:

Een stappenplan met video’s voor het koppelen van ActiveCampaign met Power BI is te vinden op:

Integratie van Azure Data Factory met ActiveCampaign

Voor Azure Data Factory is er een voorgedefinieerde koppeling voor het laden van alle 66 ActiveCampaign tabellen in Azure Data Factory. Deze ActiveCampaign Azure Data Factory koppeling is te vinden op:

Een stappenplan voor het koppelen van ActiveCampaign met Azure Data Factory is te vinden op:

ActiveCampaign API Status

Een koppeling met ActiveCampaign vereist een stabiele Internetverbinding, maar ook de ActiveCampaign API’s kunnen last hebben van storingen, variërend van een trage werking tot gewoon volledig onbereikbaar zijn. De status van de ActiveCampaign API’s kan opgevraagd worden via:

De ActiveCampaign API status is ook deels te raadplegen via de Invantive Statuspagina.

Voorkom Storingen door ActiveCampaign API Aanpassingen

De API ondergaat doorlopend wijzigingen. Dit leidt nogal eens tot onverwachte storingen in een API koppeling. Soms wordt de oorzaak van een storing automatisch opgelost na een paar dagen omdat iemand anders geklaagd heeft. Maar soms is het ook nodig om zelf contact op te nemen met ActiveCampaign API Support. Bij gebruik van Invantive SQL zal dit normaliter zelden nodig zijn omdat voor de meestvoorkomende problemen al oplossingen onder de motorkap verwerkt zijn.

Beveiliging, Sleutels en Rechten

De ActiveCampaign API heeft een eenvoudig beveiligingsmodel; de gebruikte sleutel is systeembreed en te vinden in het scherm op het pad /app/settings/developer.

De sleutel voor het toevoegen van gebeurtenissen is ook voor alle gebruikers hetzelfde en is te vinden op het pad /app/settings/tracking.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Laat dan een vraag achter op de site https://forums.invantive.com of neem telefonisch of per e-mail contact op met Invantive. Invantive kan ook voor u de ActiveCampaign-koppeling configureren op basis van de reeds beschikbare koppelingen.