Gratis auditfile viewers brengen XAF-bestanden tot leven

Met Invantive Runtime kun je XML-bestanden in het XML Auditfile Financieel (XAF) formaat omzetten naar Excel. Zo gebruik je het bekende Excel als auditfile viewer. Dit werkt voor XML bestanden in onder andere XAF 2, XAF 3.0, XAF 3.1, XAF 3.2 en XAS 7.0 formaat. Met Invantive Business kun je bedrijfsgegevens analyseren die vastgelegd zijn als bestanden in het XML Auditfile Financieel (XAF) formaat. Het XAF-formaat kunt u herkennen aan de .xaf extensie. De Public Data licentievorm maakt dit gratis mogelijk. Je kijkt dus via Excel of een soort boekhoudpakket op Windows naar de inhoud van 1 of 100 auditfiles tegelijk.

Voor auditors als doelgroep maakt deze integrale benadering van bedrijven het mogelijk om breder te kijken. Logistiek, verkoop, personeel en geld hangen integraal samen met de belastingen. Een view op uitsluitend de financiën van 1 bedrijf van 1 jaar uit 1 softwarepakket beperkt je analyse onnodig. Dezelfde integrale blik op bedrijven is ook onderdeel van de komende ISO ADCS standaard (“ISO Audit Data Collection Standard”).

XAF bestand converteren naar Excel

Invantive Runtime is een eenvoudig te bedienen Windows-applicatie waarmee je meerdere XML bestanden in het XML auditfileformaat kunt omzetten naar Excelbestanden. Na omzetting kunt u de XAF file openen in Excel. Voor gebruik als auditfile converter naar Excel formaat kies je na selectie van de (gratis) Public Data licentie voor het gewenste auditfileformaat als database. Je dient de map op te geven waar de auditfiles staan en vervolgens kun je met een snelknop alle bestanden omzetten in Excelsheets.

Een uitgebreid stappenplan voor omzetten van XAF in Excel is online te vinden.

Een ERP-blik

De meeste gebruikers hebben voldoende aan Invantive Runtime. Maar met Invantive Business is er meer mogelijk; dit is een ERP-onafhankelijke oplossing om met bedrijfsgegevens te werken. Invantive Business kan bijvoorbeeld ook met meerdere Exact Online administraties gegevens uitwisselen of met Microsoft Outlook. Een download van Invantive Business is online beschikbaar.

XML Auditfiles, inclusief XAF file formaat, zijn toegevoegd als platform als Invantive’s resultaat van de tweede hackathon van het Analytics Library initiatief. Het Analytics Library initiatief ontwikkelt een open source referentieset van data-analyses voor auditfiles. Invantive Business wordt hierdoor een auditfile viewer voor verschillende auditfile versies. Beide oplossingen zijn gebaseerd op Invantive SQL; een Nederlandse innovatie voor het uitwisselen van gegevens tussen ruim 70 cloud- en database databronnen.

Invantive is een zelfstandig Nederlands softwarehuis dat van oudsher oplossingen maakt voor risicobeheersing in de financiële wereld. Sinds enkele jaren zijn de enterprise-producten ook beschikbaar voor het Europese MKB op basis van Invantive SQL en cloud-applicaties zoals Exact Online en Teamleader. Inmiddels wordt de software van Invantive gebruikt voor meer dan 20.000 bedrijven.