Trage performance en time-out

Het laden van de databases in Power BI gaat heel traag; zelfs bij een hele beperkte set, maar ook bij TransactionLines.

Bij te veel sets krijg ik de melding:

Kan de aanpassingen op de server niet opslaan.
Fout geretourneerd: OLE DB- of ODBC-fout:
[DataSource.Error]
OData: Aanvraag mislukt: Er is een time-out opgetreden voor de bewerking

Advies is om op Exact Online zoveel de tabellen te gebruiken eindigend op *Incremental, zoals TransactionLinesIncremental. Die zijn tot 1.000x sneller. Let hierbij op dat regelnummer 0 de kop voorstelt zoals beschreven in Bijzondere regelnummers zoals 9999 op financiële transacties in Exact Online.

Meer uitleg over de *Incremental-tabellen is te vinden op Snel en met minder API-calls Exact Online uitlezen met de incrementele "sync API"-tabellen.

We denken nog na over mogelijkheden om bij eerste gebruik niet alle ruim 1.000-tabellen te laten zien, maar een selectie waarmee de meeste vragen beantwoord kunnen worden.

In de Bridge Online Monitoring kun je vlot zien welke queries lang duren. Er kunnen maximaal (meestal) 4 gelijktijdige downloads zijn.

Voor echt grote omgevingen (meer dan zeg een miljoen boekstukregels of langzame tabellen) kan het nodig zijn om de time-out te verhogen zoals beschreven in Vermijd time-out fout bij Power BI OData download.

Op de overzichtspagina “Overzicht van Power BI-technieken om prestaties en downloadtijd te verbeteren” zijn meer tips te vinden voor het versnellen, maar waarschijnlijk dat de overstap naar *Incremental al een enorme verbetering laat zien.

1 Like