Verbeter Power BI laadsnelheid door slechts deel van de Power BI tabellen te verversen bij vernieuwen rapport

Go to English version.

Power BI biedt veel mogelijkheden om het standaard niet-onaanzienlijke resourcebeslag te verminderen. Hierdoor kunnen rapporten soms wel tot honderden keren sneller opgebouwd worden.

Een van de manieren om de prestaties te verbeteren is om de gegevens minder vaak te vernieuwen in zijn geheel of maar deels te vernieuwen. Zelfs als de gegevens uit de Invantive Cloud caches komen moeten soms nog steeds tientallen gigabytes aan data gedownload en verwerkt worden door Power BI. Het bewust overslaan (en dus niet automatisch meenemen) van een deel van de tabellen bij elke verversingsactie verbetert de prestaties sterk. Het vernieuwen in Power BI loopt dan lekker vlot door.

Tabellen kunnen uitgesloten worden van het vernieuwen op een rapport door ze uit te sluiten. Bij elke query in de Microsoft Power BI Desktop editor kan dit afzonderlijk ingesteld worden via “All Properties” en dan het uitvinken van “Include in report refresh”:

Voer daarom de volgende stappen uit voor elk rapport/dashboard om de prestaties te verbeteren:

  • Open het rapport/dashboards.
  • Ga naar de query’s.
  • Selecteer elke query.
  • Bekijk of het wel nodig is om deze tabel telkens volledig te download of dat mogelijk een incidentele handmatige refresh voldoende is.
  • Pas het vinkje desbetreffende aan bij “Include in report refresh”.

Merk op dat deze eigenschappen niet zichtbaar zijn in de Power Query Editor / advanced editor.

Er zijn meer tips over Power BI tuning te vinden op deze forums. Een totaaloverzicht van de tips voor Power BI prestatieverbeteringen is te vinden in Overzicht van Power BI-technieken om prestaties en downloadtijd te verbeteren.

Een gratis performance audit kan aangevraagd door de stappen te volgen in Hoe laat ik een gratis Power BI performance audit uitvoeren?.