Snelle Exact Online consolidatie in Excel

Exact Online consolidatie

Voor de consolidatie gebruiken finance professionals nog veelal Microsoft Excel. Voor het consolideren van tientallen of enkele honderden Exact Online administraties wordt de Excel add-in van Invantive veel gebruikt. Hiermee is Exact consolidatie eenvoudig, zowel voor de meest actuele financiële data als real-time operationele data zoals verkopen en inkopen.

Power BI en Power Query rukken in deze markt wel op in combinatie met Invantive Cloud, maar de meeste financials ervaren de flexibiliteit van de vormgeving en structuur in Excel als een voordeel. De Excel add-in zorgt er voor dat je kunt werken binnen de kaders nodig voor een in-control statement terwijl Excel direct gelinkt is aan Exact Online en de cellen allemaal automatisch gevuld worden met actuele cijfers uit de administraties. Een rapportage met een geconsolideerde balans over meerdere administraties is zo binnen enkele seconden bijgewerkt door de Excel add-in voor Exact consolidatie te gebruiken.

Meerdere administraties en grootboekrekeningen

Een beperkt aantal van de 500 beschikbare Excel formules voor Exact Online wordt bijzonder frequent gebruikt zoals te lezen op De meest populaire Exact Online Excel add-in formules. Elke formule kan in een en dezelfde rapportage cijfers uit een enkele administratie of meerdere administraties verwerken in Excel. Ook saldi voor kostenplaatsen en kostendragers zijn beschikbaar, voor een enkele grootboekrekening of over meerdere grootboekrekeningen heen.

In de release 20.1.325 van Invantive Control waren nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd voor het opgeven van bijvoorbeeld meerdere grootboekrekeningen of reeksen grootboekrekeningen (naast de mogelijkheid voorheen van een enkele grootboekrekening) zoals beschreven op Nieuwe Excel consolidatiemogelijkheden voor Exact Online bedrijven en grootboekrekeningen. Dat werkt zowel voor een enkele administratie als meerdere Exact administraties tegelijk.

Budgetconsolidatie

Meer informatie over het consolideren van budgetten in Exact Online is te vinden in Exact Online consolidatie van budgetten.

Snelheidswinst

In de nieuwe release 20.2.32 zijn geen nieuwe mogelijkheden beschikbaar voor consolidatie, maar de berekeningssnelheid is factoren omhooggegaan. Het is niet ongebruikelijk dat zelfs meer dan 100.000 Excel formules die financiële cijfers uit tien administraties verwerken binnen een minuut geactualiseerd zijn.

Elke paar minuten tussentijdse rapportages voor Exact Online consolidatie zijn mogelijk, telkens na het maken van bijvoorbeeld correctieboekingen in een Exact Online administratie.

Download Invantive Control for Excel

De release van Invantive Control for Excel met de snelheidsverbetering is direct te downloaden op Invantive Downloads.

Voor complexere consolidaties is snel een overzicht van veelgebruikte Exact Online tabellen zijn te vinden in Welke gegevens kan ik inlezen uit Exact Online in Power BI? (niet alleen voor Power BI, maar ook voor Excel) en Aanbevolen en populaire Exact Online tabellen voor 2022.

Bij het gebruik van Invantive Control for Excel krijgt u gratis eenmalig een uur uitleg. Verwachting is dat na dit uur de consolidatie geautomatiseerd is, dan wel dat u zelf met de overgedragen kennis snel en betrouwbaar de bestaande consolidaties kunt automatiseren.

Power BI

Is het voor uw toepassing beter om met Power BI of Power Query financiële cijfers te consolideren? Lees dan meer hierover op Is Exact Online consolidatie met Power BI mogelijk?. Een voorbeeld Power BI-template is te vinden in Gratis Power BI template Exact Online resultatenrekening.